top of page

fre 04 aug.

|

Bror Marklunds Verkstad

Öppet i Bror Marklunds verkstad

Välkommen till Bror Marklunds verkstad där det visas utställning av skulpturer och förstudier.

Öppet i Bror Marklunds verkstad
Öppet i Bror Marklunds verkstad

Tid och plats

04 aug. 2023 12:00 – 15:00

Bror Marklunds Verkstad, Läroverksgatan 1, 891 62 Örnsköldsvik, Sverige

Om evenemanget

ÖPPET I BROR MARKLUNDS VERKSTAD 

Ta del av Bror Marklunds ateljé med uställning av skulpturer och förstudier.

När verkstaden är öppen ges en introduktion kl 13.00.

Bror Marklund bodde på Lidingö men trivdes bäst i sin ateljé i Funäsdalen. Denna verkstad skänkte Bror till Örnsköldsviks kommun och efter hans bortgång flyttades den till Örnsköldsvik. Han skänkte även skisser och gipsmodeller, litografier och arbetsverktyg. Många av dem finns utställda i verkstaden.

Flera av Brors skulpturer finns placerade i Örnsköldsvik, bland annat "Gestalt i storm" och "Sittande pojke" som båda är placerade utanför Örnsköldsviks museum & konsthall och verkstaden.

BROR MARKLUND

Bror Marklund föddes i Grundsunda 1907. Hans föräldrar dog i spanska sjukan 1918 och efterlämnade då fem minderåriga barn. Bror, som var äldst av syskonen, fick sin uppfostran hos en faster i Boden.

Han arbetade på en snickarverkstad i fyra år tills han kunde yrket och fick därefter anställning som ornamentsbildhuggare på en snickarverkstad i Stockholm.

På sin lediga tid karvade han gubbar i trä som han lämnade in till en järnhandlare för försäljning. Järnhandlaren anade att det fanns konstnärliga anlag i dessa arbeten och han ordnade så att Bror kom i kontakt med Carl Milles, en känd skulptör i Stockholm. Denna kontakt med Milles beredde honom tillträde till Konstakademien där han var elev 1928-1934. Senare blev han professor i teckning vid Konsthögskolan i Stockholm. 

Bror fick stipendium och han kunde resa till Frankrike, Tyskland och Italien. Där fick han uppleva mötet med modernismen genom bland annat Pablo Picasso och Henry Moore.

OM KONSTEN

Bror Marklunds konst kan beskrivas som rå och monumental. Teman som han ofta återkom till var mor och barn, gestalt i storm och gycklare. Själv sade han ”att göra en vacker grunka blev aldrig av”.

OM VERKSTADEN

Bror Marklund bodde på Lidingö men trivdes bäst i sitt ateljéhus i Funäsdalen. Denna ateljé skänkte Bror till Örnsköldsviks kommun och den flyttades till Örnsköldsvik efter hans bortgång. Han skänkte även skisser och stora och små gipsmodeller, litografier, och arbetsverktyg till kommunen. Många av dem finns utställda i verkstaden.

Dela detta evenemang

bottom of page