top of page

ons 14 juni

|

Bror Marklunds Verkstad

Guidad visning i Bror Marklunds verkstad

Välkommen på visning i Bror Marklunds verkstad med konstintendent Ulf Edberg.

Anmälan är stängd
Se andra evenemang
Guidad visning i Bror Marklunds verkstad
Guidad visning i Bror Marklunds verkstad

Tid och plats

14 juni 2023 13:00 – 14:00

Bror Marklunds Verkstad, Läroverksgatan 1, 891 62 Örnsköldsvik, Sverige

Om evenemanget

BROR MARKLUND

Bror Marklund föddes i Grundsunda 1907. Hans föräldrar dog i spanska sjukan 1918 och efterlämnade då fem minderåriga barn. Bror, som var äldst av syskonen, fick sin uppfostran hos en faster i Boden.

Han arbetade på en snickarverkstad i fyra år tills han kunde yrket och fick därefter anställning som ornamentsbildhuggare på en snickarverkstad i Stockholm.

På sin lediga tid karvade han gubbar i trä som han lämnade in till en järnhandlare för försäljning. Järnhandlaren anade att det fanns konstnärliga anlag i dessa arbeten och han ordnade så att Bror kom i kontakt med Carl Milles, en känd skulptör i Stockholm. Denna kontakt med Milles beredde honom tillträde till Konstakademien där han var elev 1928-1934. Senare blev han professor i teckning vid Konsthögskolan i Stockholm. 

Bror fick stipendium och han kunde resa till Frankrike, Tyskland och Italien. Där fick han uppleva mötet med modernismen genom bland annat Pablo Picasso och Henry Moore.

OM KONSTEN

Bror Marklunds konst kan beskrivas som rå och monumental. Teman som han ofta återkom till var mor och barn, gestalt i storm och gycklare. Själv sade han ”att göra en vacker grunka blev aldrig av”.

OM VERKSTADEN

Bror Marklund bodde på Lidingö men trivdes bäst i sitt ateljéhus i Funäsdalen. Denna ateljé skänkte Bror till Örnsköldsviks kommun och den flyttades till Örnsköldsvik efter hans bortgång. Han skänkte även skisser och stora och små gipsmodeller, litografier, och arbetsverktyg till kommunen. Många av dem finns utställda i verkstaden.

Dela detta evenemang

bottom of page