top of page

ons 21 juni

|

Museum & Konsthall

Guidad visning av "Titta - en fågel!"

Välkommen på visning av konstutställningen "Titta - en fågel!" med konstintendent Nina Tenskog.

Anmälan är stängd
Se andra evenemang
Guidad visning av "Titta - en fågel!"
Guidad visning av "Titta - en fågel!"

Tid och plats

21 juni 2023 13:00 – 14:00

Museum & Konsthall, Läroverksgatan 1, 891 62 Örnsköldsvik, Sverige

Om evenemanget

TITTA - EN FÅGEL!

Fåglarna lever mitt ibland oss, i en slags parallell vardag fylld av allehanda bestyr, orosmoment och glädjeämnen. Hur vi än krigar, skiftar styren och religion, drar upp gränser och stiftar lagar, brukar jorden eller lägger den i träda, så flyger fåglarna fritt. Ibland högt över skogar, älvar, hav och våra huvuden. Andra gånger kring borden på uteserveringarna, i en park eller på ett fönsterbleck nära dig. Anpassningsbara och självklara men också utsatta och såbara.

Försök föreställa dig en värld utan fåglar. Utöver deras självklara betydelse i ekosystemet så skulle livet bli mer färglöst, tyst, trist och förutsägbart. Upplevelsen av våra årstider skulle inte ha samma skärpa och karaktär. Och den mänskliga drömmen om att kunna flyga eller lusten att göra sig vacker, visa upp sig, ha betydligt färre referenser.

Fåglarna har intresserat och fascinerat oss människor i alla tider. Vi har varit beroende av dem för vår överlevnad men också involverat dem i sagor, sägner, tro och symbolik, ja, inte minst i vårt språk och förstås i vår bild- och föreställningsvärld.

”Luftvarelser, sångbegåvade, bevingade, fagrast av alla.”

Citatet är en lyrisk betraktelse över fåglar, nedtecknad av Carl von Linné. Hans ord är utgångspunkten i utställningen Titta – en fågel!

OM UTSTÄLLNINGEN

Titta - en fågel! är en färgsprakande utställning i tre delar med fåglar som gemensam nämnare. Kjell Landfors detaljrika och verklighetstrogna småfåglar i trä samt måleri och fågelstudier av Bill Zetterström, känd från Fågeldagboken. Hur många av fåglarna känner du igen?

Dessutom en kulturhistorik del som bland annat berättar om upptäckten av en nygammal lantrashöna, om fåglar i folklig tradition och om 1700-talets vetenskapliga fågelstudier.

Fåglarna finns överallt, både bokstavligt och bildligt! Här i Örnsköldsvik har vi flera offentliga verk väl värda att studera lite närmare, varav Örnmonumentet kanske är det mest kända. I samlingarna finns också guldkorn du inte får missa, ny spännande bildkonst och hantverk, äldre arkivbilder och en gnisslande men ståtlig vindflöjel.

Dela detta evenemang

bottom of page